DIY

Een cover voor je discbound notitieboek maken

Er bestaan veel agenda’s en notitieboeken met een discbound systeem, te denken valt aan bijvoorbeeld de Arc serie van Staples, de Happy Planners van Me & My Big Ideas en de producten van DokiBook. Het voordeel van deze systemen is dat deze uitbreidbaar zijn met producten die overal te koop zijn: bij de producenten zelf, maar ook op Etsy. Een nog groter voordeel is dat je de covers ook zélf kunt maken! Vandaag leg ik uit hoe je een cover voor je discbound notitieboek kan maken.

Benodigdheden

discbound cover diy benodigdheden

  • dik papier (bijvoorbeeld een design blok met bedrukte designs, of een geprint vel van je ontwerp);
  • snijmachine of schaar;
  • punch/perforator voor de discs;
  • lamineerapparaat en sheets (optioneel).

Mijn snijmachine heb ik voor een paar euro gekocht bij de Action, daarnaast heb ik een Silhouette Curio waar ik mijn designs mee snijd of stickers mee ontwerp.

Er zijn verschillende perforators op de markt. Ik heb de Happy Planner Punch van Me & My Big Ideas, Staples heeft ook zijn eigen punch, maar deze is net wat duurder.

Mijn lamineerapparaat kocht ik voor enkele euro’s bij de Action, even als de lamineervellen.

Papier kiezen

De eerste stap is het kiezen van je ontwerp. Je kan ervoor kiezen om je eigen ontwerp op een dik papier te printen, of een vel te versieren met stickers, washi tape en handlettering. Een andere optie is het gebruiken van zogeheten design blokken. Deze hebben een twintigtal vellen van karton met verschillende designs. De pads die ik heb en waar bovenstaand papier van is, komen van de Action.

Formaat

Kies het formaat van je cover. Als je voor een a5 boekje wilt gaan, maak je cover dan altijd net iets groter. Ik ga voor een halve centimeter groter aan zowel de boven- en onderkant als aan de zijkanten.

Mocht je nu een cover voor je Classic Happy Planner willen maken, dan zijn de formaten 24.7 cm bij 19.7 cm.

Snijden

Snijd je cover op het gewenste formaat door middel van een snijmachine of, als je in het bezit bent van een Silhouette, je Silhouette. Mocht je je cover willen lamineren, snijd dan ook meteen je lamineervellen. Maak deze ietsje breder en ietsje langer (2 mm aan alle kanten is voldoende) dan je cover.

Decoreren en lamineren

Nadat je je pagina’s op het juiste formaat hebt gesneden, kun je ervoor kiezen om deze nog verder te decoreren met bijvoorbeeld stickers. Zoals ik al eerder aangaf, heb ik een Silhouette Curio. Dit is een snijmachine die bijvoorbeeld in vinyl dingen kan uitsnijden. Ik heb ervoor gekozen om in zwart vinyl mijn logo uit te snijden en deze op mijn cover te plakken. Het is de bedoeling dat dit mijn blogboek wordt, met inspiratie en planningen voor PlannerGirl.nl. Dan is een inspirerende cover wel belangrijk!

cover

De volgende stap is wederom optioneel: het lamineren van je covers. Het perforeren wordt vaak wat lastiger na het lamineren, maar ik vind het een stuk mooier. Het is ook steviger. Leg de cover tussen de lamineersheets en haal deze vervolgens door je lamineermachine. Zorg er wel voor dat je de sheets eerst op maat hebt gesneden!

Perforeren

Als je tevreden bent met je covers, kun je deze perforeren. Een tip als je hiervoor dezelfde punch gebruikt als ik gebruik: het gaat niet altijd goed als je lamineert. Haal de zwarte achterkant van de punch, schuif je voor- en achterkant nooit tegelijk in je punch. Dit gaat echt niet goed. Doe dit één voor één. Als ik perforeer en ik kom er niet doorheen, draai ik de punch om en met een pincet haal ik alle losse stukjes weg. Uiteindelijk klikt de punch door alle gaatjes en kan je de cover veilig verwijderen. Let op: trek nooit de cover los als niet alles goed geperforeerd is. Hier verpest je je cover echt mee en kun je vervolgens alsnog alle plastic uit je punch pulken.

Voer bovenstaande stap nogmaals uit voor je achterkant en doe de discs om je covers!

Restjes

Overgebleven restpapier en lamineerrestjes? Stop! Gooi ze niet weg! Je kan er bijvoorbeeld een handige bladwijzer van maken zoals op de afbeelding hieronder. Deze past perfect bij je boekje. Door de gaatjes iets lager te perforeren, zorg je ervoor dat je boekenlegger boven je boekje uitkomt, waardoor je snel naar de gewenste pagina kan gaan.

discbound cover bladwijzer

Ik ben heel benieuwd naar jullie zelfgemaakte covers, ik heb hier ondertussen al een behoorlijke stapel liggen, want een notitieboekje ziet er toch gauw uit als nieuw met een andere cover.

 

Geef een reactie