Single Tasking Day

Ken je Days Of The Year? Deze website verzamelt alle leuke, idiote en bizarre feestdagen van over de hele wereld. Sinds 2009 documenteren ze alle feestdagen, zo is er een ‘Talk like a pirate day‘ in september en is het op mijn verjaardag bijvoorbeeld Unicorn Day (hoe cool is dat). Hoewel al deze bizarre feestdagen wat dubieus lijken, geeft het ons soms toch wat houvast om stil te staan bij bijzondere dingen. Zoals eenhoorns dus.

Vandaag is het geen eenhoorndag. Vandaag, 22 februari is het Single Tasking Day. Single Tasking Day is ontstaan als antwoord op het alsmaar moeten multitasken. Wees heel eerlijk, wie van jullie roept dat hij of zij als beste kan multitasken? Of een duizendpoot is? Ik ben de slechtste multitasker ooit en ik ben er ondertussen trots op. Ik kan helaas niet zeggen dat ik de beste singletasker ben, maar vandaag is dus een mooie dag om hiermee te beginnen.

Single Tasking Day vieren

Hoe vier je Single Tasking Day dan? Volgens Days Of The Year doe je dit door dingen gedaan te krijgen, één ding per keer. Dit houdt in dat je dat zonder afleidingen doet die je wel hebt met multi-tasken: focus op één taak. Vind die ene taak die op je schouders drukt en je bent al een heel eind op weg!

Ik ga eens een hele dag bewust bezig zijn met alles wat ik doe. Heb ik mijn aandacht op het schermpje van mijn telefoon, dan houd ik mijn aandacht daarbij en niet bij de televisie. Heb ik een gesprek met mijn partner? Dan zal ik dus juist níet op mijn telefoon moeten kijken. Tijdens het werk moet ik ook niet middenin een taak reageren op een mailtje of een berichtje van een collega. Als ze niet aan mijn bureau staan te schreeuwen, zal het vast niet dringend genoeg zijn voor paniek. En de appjes op mijn telefoon als ik aan mijn blog werk, zijn ook niet van levensbelang.

Doorgaan na Single Tasking Day

De dag is natuurlijk niet geslaagd als je hem hebt weten te overleven door heel bewust met één taak bezig te zijn per keer. Het is geslaagd als je er daadwerkelijk wat uit meeneemt en ook verder wilt ontwikkelen. Gelukkig zijn er een aantal boeken die je zeer goed kunnen helpen met het uitvoeren van één taak per keer. Onderstaande boeken zijn mijn twee favorieten op het gebied van time management en één taak tegelijk uitvoeren.

Eat that frog

Brian Tracy
Dit boek gaat ervan uit dat wanneer je elke ochtend begint met je grootste en meest complexe taak, de rest van de dag een stuk makkelijker verloopt. Het focussen op de belangrijkste taken zorgt ervoor dat je sneller vooruitkomt. Het beheersen van de constante druk van e-mail en berichten komt ook aan bod.

Nooit meer te druk

Tony Crabbe
Toegegeven, het kostte me even om hier doorheen te komen en ik was het niet met alles eens, maar als er iets is wat ik heb meegenomen uit dit boek, is dat ik nu nooit meer roep dat ik te druk ben. In plaats van te druk zijn, kies ik mijn prioriteiten zorgvuldiger en heb ik geleerd dat veel van mijn voormalige drukte toch echt mijn eigen schuld is.

Geef een reactie