Van een bullet journal overstappen naar een reguliere agenda

Ben je ooit, net als ik, begonnen met een Bullet Journal (of BuJo in het kort), om vervolgens terug te gaan naar een reguliere agenda én weer terug naar een Bullet Journal, om toch nu weer terug te willen naar een voorgedrukte agenda? Een Bullet Journal is een systeem om je leven minder chaotisch te laten zijn. Het is een planner, een plek waar je al je zogeheten collecties kan houden en een inspiratiebron ineen. Er zijn mensen die zweren bij de BuJo en er zijn mensen die gek worden van het feit dat je alles zelf moet indelen. Een BuJo is namelijk niets meer of niets minder dan een leeg notitieboek (met eventueel puntjes op je papier, zogeheten dotted paper).

Dit artikel gaat niet over waar je je BuJo voor kan gebruiken of hoe je hem op kan zetten. Dit is ook geen artikel om de bullet journal af te branden. Ik ben namelijk fan van BuJos, maar heb, net als vele andere gebruikers, door vallen en opstaan geleerd waar mijn behoeften liggen.

Waarom de overstap?

‘Ik vind het systeem van de Bullet Journal irritant’, is geen goed antwoord waarom je van een BuJo over wilt stappen naar een reguliere agenda. Als je nu problemen hebt met het bijhouden van je afspraken in je BuJo, moet je weten waarom dat is. Dit kunnen tal van redenen zijn. Zonder de reden te weten, ga je van agenda terug naar je BuJo en weer terug, zonder goed te kunnen plannen.

Voorgedrukte maand- en weekoverzichten

Voor mij was de belangrijkste reden dat ik geen zin had om wekelijks of dagelijks een overzicht te maken van mijn afspraken. Ik ben iemand die houdt van mooi versierde pagina’s en ik was soms uren kwijt met het tekenen van banners rond mijn dagen, met kleurtjes de prachtigste weekoverzichten te maken en me te vergapen aan al het moois op Pinterest. Kortom: de BuJo werkte niet voor mij als productiviteitsboek. Als ik een afspraak maakte met iemand, dacht ik bij mezelf: ‘ugh, moet ik dat opschrijven. Maar waar? Mijn monthly is nog niet goed ingedeeld. Of lelijk.’

Wat ik dus miste, waren voorgedrukte maand- en weekoverzichten.

Chaos in een boekje

Het voordeel, en tegelijkertijd het nadeel, van een Bullet Journal is dat je op elke spread (elke twee pagina’s), een nieuwe collectie zou kunnen beginnen. Zo had ik een lijst met blogideeën op pagina 20, een lijst met boeken om te lezen op pagina 22, de boeken die ik daadwerkelijk had gelezen met mijn mening op pagina 44 en hier tussendoor zaten maand-, week- en dagoverzichten. Dit is de kracht en tegelijkertijd in mijn ogen ook een nadeel van de BuJo. Het is fijn om zo je ideeën neer te kunnen pennen én ze altijd bij je te hebben, maar ik kon er slecht tegen dat mijn agenda en dit soort pagina’s door elkaar zaten.

Ik had dus een plek nodig waar ik wel mijn ideeën kon neerzetten, maar dit niet interfereerde met mijn agendagedeelte zelf.

Andere redenen

Je kunt tal van andere redenen hebben waarom je wellicht van een Bullet Journal wilt afstappen. Zoals ik eerder zei, heb ik nog steeds een Bullet Journal. Ik heb er namelijk één voor mijn werk.

Eisen agenda

Als je de redenen weet waarom je wilt afstappen van een Bullet Journal, is het belangrijk om te zoeken naar een agenda die de wensen die je hebt, kan waarmaken.

Samenvattend heeft mijn agenda het volgende nodig:

 • een maandoverzicht;
 • een verticaal weekoverzicht;
 • plek voor mijn ideeën;
 • optioneel: uitbreidbaar.

Het gebruik van een BuJo heeft mij bovenstaande dingen geleerd. Met deze informatie kun je winkels inrennen, op zoek naar dé perfecte agenda voor jou. Zo kwam ik al eens uit bij de PaperFuel agenda. Deze is prachtig vormgegeven met handlettering, heeft een mooi (verticaal) weekoverzicht en heeft ruimte voor notities tussendoor. Ik vond het alleen jammer dat het niet uitbreidbaar was. Er zit geloof ik ook geen maandoverzicht in, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

Al gauw kwam ik weer uit op de Happy Planner van Me & My Big Ideas. Ik heb de agenda eerder gebruikt en had hem thuis dus nog liggen. Bij het doorbladeren kwam ik erachter dat dit precies had wat ik wilde: uitbreidbaar, een maandoverzicht én een verticaal weekoverzicht. Ik schreef al eerder over de uitbreidbaarheid van de Happy Planner.

Happy Planner

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, bestaat elke maand uit een 30tal vakjes waar je je afspraken in kunt zetten. Deze kun je gebruiken zoals je je monthly in je BuJo gebruikt. Links onder Notes kun je je maandelijkse to do’s schrijven.

Je weekoverzicht kun je gebruiken zoals je je daily log gebruikte in de BuJo: kijk in je maandoverzicht welke afspraken daar staan en noteer deze in je weekoverzicht. Je hebt drie vakjes in de verticale planner, waaronder ruimte voor eventuele to do’s of andere belangrijke dingen.

Een bijkomend voordeel van de Happy Planner is dat hij eenvoudig uit te breiden is met allerlei accessoires. Te denken valt aan notitieblaadjes, covers en tabbladen. Maar er zijn ook ongedateerde uitbreidingspakketten. Je kan zelf ook pagina’s maken door eenvoudig het papier op het juiste formaat te snijden en te perforeren met de punch. Dit zorgt ervoor dat je de collecties die je wellicht in je BuJo hebt, toch kan verplaatsen naar je Happy Planner. En nog een bijkomend voordeel: de pagina’s zijn eenvoudig eruit te halen en er weer in te doen. Maanden die geweest zijn, kun je er dus bijvoorbeeld uithalen. Hoe je dit doet en hoe je je eigen agenda kan maken, zal ik in een andere blogpost behandelen.

Samenvattend

Om over te stappen van een BuJo naar een reguliere agenda, is het belangrijk om te weten wat je precies mist in je BuJo, maar ook wat je hebt geleerd van je BuJo. Maak hier een lijst van om zo jouw ultieme agenda te vinden. En als deze niet bestaat, maak je hem gewoon zelf! Ik hoor graag of jullie zijn overgestapt en wat jullie misten of juist fijn vonden aan de Bullet Journal.

Mijn lijstje met voor- en nadelen vind je hieronder.

Voordelen Bullet Journal

 • maandoverzicht;
 • weekoverzicht/dagoverzicht;
 • ruimte voor ideeën, lijstjes en collecties.

Nadelen Bullet Journal

 • lege (of dotted) pagina’s;
 • ingebonden boeken, dus de pagina’s zijn niet verplaatsbaar;
 • kan gauw chaotisch voelen als je het systeem niet optimaal gebruikt.

Mocht je andere redenen hebben dan ik en het daarom lastig vinden om een vervangende agenda te vinden of de overstap te maken, laat dan een reactie achter. Ik denk graag met je mee!

2 reacties

 • Handig artikel. Bullet journals vind ik vooral heel mooi als ze van anderen zijn. Zelf ben ik helaas niet netjes, geduldig en creatief genoeg om daar iets moois van te maken. De Happy Planner zou daarom sowieso mijn voorkeur hebben.

  • Dat was inderdaad ook mijn redenatie! Ik gebruik een bullet journal voor mijn kantoorbaan, maar dat boek verdient geen schoonheidsprijs.

Geef een reactie